Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Metodika pro tvorbu, uložení a zpřístupnění technických a administrativních metadat z webového archivu
Kvasnica, Jaroslav, ; Vozár, Zdenko ; Haškovcová, Marie, ; Kodad Holoubková, Monika
Metodika předkládá postup (pravidla) pro strukturu metadatového záznamu a popis technických a administrativních metadat z webového archivu. Nastiňuje teoretický rámec problematiky tvorby metadat webových archivů, popisuje granularitu záznamu a jednotlivá metadatová pole s hodnotami, kterých mohou nabývat, a jejich možnou formou zápisu. Vychází především z metadatové specifikace pro webové archivy mezinárodního konsorcia International Internet Preservation Consortium. Metodika byla vyvinuta pro potřeby Českého webového archivu NK ČR (Webarchiv). Je navržena tak, aby mohla sloužit dalším archivům webového obsahu. Jejím účelem je popis technických a administrativních metadat, která se vztahují k jednotlivým sklizním včetně kontejnerového formátu WARC. V souvislosti s touto metodikou byl vyvinut nástroj - software Grainery, který lze použít pro generování, extrakci, evidenci a zobrazení metadat podle postupů stanovených v metodice.
Plný text: Stáhnout plný textPDF
Technická metadata pro statické obrazy
Twrdý, Přemysl ; Bratková, Eva (vedoucí práce) ; Hutař, Jan (oponent)
Bakalářská práce představuje statické obrazy z pohledu technických metadat, která se v současnosti využívají pro jejich komunikaci. Práce je rozdělena do dvou částí, na teoretickou a praktickou. V teoretické části jsou definovány termíny a je představen americký standard ANSI/NISO Z39.87 z roku 2006. V praktické části jsou komentované ukázky metadatových záznamů ve struktuře XML (MIX), které ukazují jejich reálné použití v systémech digitálních informací. Příklady jsou ze zahraničných i domácích informačních systémů. V závěru jsou shrnuty získané poznatky a nastíněny perspektivy využití těchto standardů v ČR.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.